Σεμινάρια

Σεμινάριο Αιμοδοσίας «Εκπαιδεύοντας τους Προσελκυτές»

13 Δεκεμβρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2024 το τρίτο υβριδικό σεμινάριο «Εκπαιδεύοντας τους Προσελκυτές», που διοργανώθηκε από το ΠΜΣ «Θρόμβωση – Αιμορραγία – Ιατρική των Μεταγγίσεων» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής υπευθύνου Κας Μαριάννας Πολίτου Καθηγήτρια Αιματολογίας- Ιατρικής των Μεταγγίσεων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ) μέσω του Επιστημονικού Διευθυντή και Αιματολόγου Κου Κωνσταντίνου Σταμούλη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολυδιάστατο πρόγραμμα, με κεντρική ομιλία από τον Jean-Baptiste Thibert, Διευθυντή Βιολογίας, Θεραπευτικής και Διάγνωσης στο Établissement français du sang. Η ομιλία του, με τίτλο «Is blood a gift or a commodity?», ανέδειξε μια εναλλακτική προσέγγιση στην αιμοδοσία, εξετάζοντάς τη μέσα από τη σκοπιά της κοινωνικής και οικονομικής θεωρίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και νέες προοπτικές στους συμμετέχοντες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην εθελοντική αιμοδοσία. Οι ομιλίες που εστίασαν στους εθελοντές αιμοδότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στις προσαρμογές που εφαρμόστηκαν, ανέδειξαν τις προκλήσεις που προέκυψαν, αλλά και τις λύσεις που υιοθετήθηκαν για τη διατήρηση της συμμετοχής σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και η διερεύνηση των συμπεριφορικών παραγόντων που επηρεάζουν τη δέσμευση των εθελοντών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση σχετικά με τις διαφορές στις προσωπικότητες δοτών πλάσματος και ολικού αίματος, συμβάλλοντας στην κατανόηση των παραμέτρων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αιμοδοτών.

Στο πλαίσιο του πάνελ «Το Πανεπιστήμιο εν Δράσει», παρουσιάστηκαν οι δράσεις σημαντικών εθελοντικών ομάδων:
Αιμοπετάλιο (ΕΚΠΑ)
Φλέβα Ζωής (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι πρακτικές και η συμβολή της αιμοδοσίας από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, ΑΤΤΙΚΟ και Αρεταίειο.

Σεμινάριο Αιμοδοσίας «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές»

15-12-2023

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή 15/12/2023 στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ (αίθουσα Δρακοπούλου) το δεύτερο υβριδικό σεμινάριο «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές» που πραγματοποιείται από το ΠΜΣ Αιμορραγία-Θρόμβωση-Ιατρική των Μεταγγίσεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος Αιμοδοσία365 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής υπευθύνου Κας Μαριάννας Πολίτου Καθηγήτρια Αιματολογίας- Ιατρικής των Μεταγγίσεων. 


Μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Ιατρικής, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Marketing), διάδρασης και παραδειγμάτων παρουσιάστηκε η πιο οργανωμένη και συστηματική προσέλκυση και διατήρηση των εθελοντών αιμοδοτών προς όφελος της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών.


Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Υγεία και τη Διαχείριση των Εθελοντών Αιμοδοτών (Κα Πιπερίδου Αλεξία και Κα Κοψαυτοπούλου Αναστασία), η συμβολή της Εκκλησίας στην προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών (Κος Θεόδωρος Πιτταράς), οι νεότερες τάσεις στο θέμα “Κίνητρα στην Αιμοδοσία” (Mrs Graf Caroline και Κος Νικητιάδης Κωνσταντίνος), ο ρόλος των social media και marketing στην προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών (Mr Guentuerkuen Baris Pascal και εκπρόσωποι των συλλόγων ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΕΙΟ, ΦΛΕΒΑ ΖΩΗΣ, BLOOD SHARING, ΟΦΕΑΚ), η εργαλειοθήκη για την οργάνωση αιμοδοσιών (Κα Λουκοπούλου Ηλέκτρα) και ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης ραντεβού για τις αιμοδοσίες όλης της Ελλάδας (SOCIALITY, Κα Ρουσίνη Φραγκούλα). 
 
Στο σεμινάριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) Κος Κατσίβελας Παναγιώτης και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) – Αιματολόγος- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας Κος Κωνσταντίνος Σταμούλης.

Σεμινάριο Αιμοδοσίας «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές»

30-09-2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 το σεμινάριο του Αιμοδοσία365 «εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές» στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ.

Ο πρύτανης Καθ.κ.Α.Μ.Δημόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους τονίζοντας την διαρκή και ενεργή παρουσία του ΕΚΠΑ σε δράσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας βασισμένες πάντα σε τεκμηριωμένη έρευνα και στόχευση.

την σημασία των ευεργετών για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών και ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση , χορηγό του ερευνητικού προγράμματος του αιμοδοσία 365.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε προσελκυτές αιμοδοτών από τις Ν.Υ. Αιμοδοσίας από όλη την Ελλάδα καθώς και από Δήμους και το παρακολούθησαν 275 άτομα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Εισηγήθηκαν οι : Shruthi Νarayan  Medical Director of SHOT(Serious Hazards of Transfusion),UK για τις στρατηγικές της προσέλκυσης και διατήρησης των εθελοντών αιμοδοτών στο σύστημα Αιμοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα σύστημα που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές αιμοδότες εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια και ασφάλεια αίματος.

Η κ.Αικατερίνη Σταυριανέα Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε, ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσέλκυση των νέων.

Η κ.Ισιδώρα Δαυιδούλα Μυτιληναίου Κοινωνική Ερευνήτρια –  Διδάκτωρ Bayes Business School, City University of London (Centre for Charity Effectiveness) τόνισε τη σημασία του κοινωνικού συμβολαίου του εθελοντή αιμοδότη.

Και ο κ.Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος, Επιστημονικός υπεύθυνος Ε.ΚΕ.Α (Εθνικού κέντρου Αίματος), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας παρουσίασε τις προκλήσεις της προσέλκυσης σε μειονοτικές ομάδες.

Στις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του πληθυσμού για τα θέματα της αιμοδοσίας από μικρή ηλικία , η κατανόηση και αντιμετώπιση των υπαρκτών φόβων για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η ανάγκη διευκόλυνσης των αιμοδοτών (χώροι εκτός νοσοκομείου, προγραμματισμός ραντεβού, πρόσβαση), η καλλιέργεια του πνεύματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και η συμβολή στην προσέλκυση εθελοντικών ομάδων , όπως οι πρότυπες φοιτητικές ομάδες Αιμοπετάλιο και Bloodsharing που παρουσίασαν την δράση τους στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα του αιμοδοσία 365 με την επίβλεψη της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου . κ. Μαριάννας Πολίτου, Καθηγήτριας Αιμοδοσίας –Ιατρικής των Μεταγγίσεων και τη συνεργασία μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής και μεταπτυχιακών φοιτητών του Msc ‘Αιμορραγία-Θρόμβωση –Ιατρική των Μεταγγίσεων» δημιούργησαν μια εργαλειοθήκη (toolkit) για την προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών κατά τα διεθνή πρότυπα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους (www.aimodosia365.gr).

Μετάβαση στο περιεχόμενο