Property 1=Group 1
Search
Close this search box.

Σεμινάρια

Σεμινάριο Αιμοδοσίας «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές»

15-12-2023

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή 15/12/2023 στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ (αίθουσα Δρακοπούλου) το δεύτερο υβριδικό σεμινάριο «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές» που πραγματοποιείται από το ΠΜΣ Αιμορραγία-Θρόμβωση-Ιατρική των Μεταγγίσεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος Αιμοδοσία365 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής υπευθύνου Κας Μαριάννας Πολίτου Καθηγήτρια Αιματολογίας- Ιατρικής των Μεταγγίσεων. 


Μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Ιατρικής, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Marketing), διάδρασης και παραδειγμάτων παρουσιάστηκε η πιο οργανωμένη και συστηματική προσέλκυση και διατήρηση των εθελοντών αιμοδοτών προς όφελος της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών.


Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Υγεία και τη Διαχείριση των Εθελοντών Αιμοδοτών (Κα Πιπερίδου Αλεξία και Κα Κοψαυτοπούλου Αναστασία), η συμβολή της Εκκλησίας στην προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών (Κος Θεόδωρος Πιτταράς), οι νεότερες τάσεις στο θέμα “Κίνητρα στην Αιμοδοσία” (Mrs Graf Caroline και Κος Νικητιάδης Κωνσταντίνος), ο ρόλος των social media και marketing στην προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών (Mr Guentuerkuen Baris Pascal και εκπρόσωποι των συλλόγων ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΕΙΟ, ΦΛΕΒΑ ΖΩΗΣ, BLOOD SHARING, ΟΦΕΑΚ), η εργαλειοθήκη για την οργάνωση αιμοδοσιών (Κα Λουκοπούλου Ηλέκτρα) και ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης ραντεβού για τις αιμοδοσίες όλης της Ελλάδας (SOCIALITY, Κα Ρουσίνη Φραγκούλα). 
 
Στο σεμινάριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) Κος Κατσίβελας Παναγιώτης και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) – Αιματολόγος- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας Κος Κωνσταντίνος Σταμούλης.

Σεμινάριο Αιμοδοσίας «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές»

30-09-2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 το σεμινάριο του Αιμοδοσία365 «εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές» στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ.

Ο πρύτανης Καθ.κ.Α.Μ.Δημόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους τονίζοντας την διαρκή και ενεργή παρουσία του ΕΚΠΑ σε δράσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας βασισμένες πάντα σε τεκμηριωμένη έρευνα και στόχευση.

την σημασία των ευεργετών για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών και ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση , χορηγό του ερευνητικού προγράμματος του αιμοδοσία 365.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε προσελκυτές αιμοδοτών από τις Ν.Υ. Αιμοδοσίας από όλη την Ελλάδα καθώς και από Δήμους και το παρακολούθησαν 275 άτομα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Εισηγήθηκαν οι : Shruthi Νarayan  Medical Director of SHOT(Serious Hazards of Transfusion),UK για τις στρατηγικές της προσέλκυσης και διατήρησης των εθελοντών αιμοδοτών στο σύστημα Αιμοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα σύστημα που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές αιμοδότες εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια και ασφάλεια αίματος.

Η κ.Αικατερίνη Σταυριανέα Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε, ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσέλκυση των νέων.

Η κ.Ισιδώρα Δαυιδούλα Μυτιληναίου Κοινωνική Ερευνήτρια –  Διδάκτωρ Bayes Business School, City University of London (Centre for Charity Effectiveness) τόνισε τη σημασία του κοινωνικού συμβολαίου του εθελοντή αιμοδότη.

Και ο κ.Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος, Επιστημονικός υπεύθυνος Ε.ΚΕ.Α (Εθνικού κέντρου Αίματος), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας παρουσίασε τις προκλήσεις της προσέλκυσης σε μειονοτικές ομάδες.

Στις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του πληθυσμού για τα θέματα της αιμοδοσίας από μικρή ηλικία , η κατανόηση και αντιμετώπιση των υπαρκτών φόβων για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η ανάγκη διευκόλυνσης των αιμοδοτών (χώροι εκτός νοσοκομείου, προγραμματισμός ραντεβού, πρόσβαση), η καλλιέργεια του πνεύματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και η συμβολή στην προσέλκυση εθελοντικών ομάδων , όπως οι πρότυπες φοιτητικές ομάδες Αιμοπετάλιο και Bloodsharing που παρουσίασαν την δράση τους στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα του αιμοδοσία 365 με την επίβλεψη της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου . κ. Μαριάννας Πολίτου, Καθηγήτριας Αιμοδοσίας –Ιατρικής των Μεταγγίσεων και τη συνεργασία μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής και μεταπτυχιακών φοιτητών του Msc ‘Αιμορραγία-Θρόμβωση –Ιατρική των Μεταγγίσεων» δημιούργησαν μια εργαλειοθήκη (toolkit) για την προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών κατά τα διεθνή πρότυπα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους (www.aimodosia365.gr).

Μετάβαση στο περιεχόμενο